KEUINIKAN TRADISI NEGERI PAHANG

KAMI AKAN MEMPERKENALKAN ANDA MAKANAN TRADISI PAHANG YANG SANGAT SEDAP DAN LAZAT , PASTI ANDA AKAN TERTARIK DAN AKAN KAGUM DENGAN MAKANAN TRADISI KAMI.

IKAN PATIN TEMPOYAK

Tempoyak dibuat dari daging isi buah durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan  ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhubilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak.Tempoyak sangatpopular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular.Merupakan anak kepada ibu yang berasal dari Kuala Lipis, Pahang. Telah menerima banyak tempahan gulai tempoyak ikan patin.  Bermula dengan jualan kecil-kecilan, kini Gulai Tempoyak Ikan Patin Warisan Wan menjadi sebutan.Dengan kepekatan kuah, serta kesegaran ikan Patin yang dibeli khas dari Temerloh  pasti membuka selera penggemar ikan Patin.







SAMBAL HITAM BELIMBING

Pembuka selera ini cukup dikenali sebagai Sambal Hitam yang sangat terkenal di Pahang Barat. Sambal hitam ini cukup unik dan hanya boleh ditemui di sekitar Jerantut, Kuala Lipis dan Raub. Selain boleh dijadikan perisa dalam makanan, belimbing buluh boleh juga dibuat sambal dikenali sambal hitam dikalangan penggemarnya dan enak dimakan bersama nasi putih, pulut, lempeng dan seumpamanya. Kalau sudah belimbing hitam yang digunakan semestinya sambal yang dihasilkan 'berwajah' hitam tapi keenakan rasanya menjadi sebutan. Ia juga dijual secara kecil-kecilan sebagai menambah sumber pendapatan penduduk setempat.
Keenakannya menarik penggemar dari luar datang ke daerah ini semata-mata untuk menikmati sambal istimewa kegemaran mereka. Makanan tradisi negeri Pahang yang diwarisi sejak turun temurun ini, menjadi identiti ketiga-tiga daerah ini kerana terdapat keistimewaannya yang tersendiri, menambah selera makan sesiapa sahaja. Ramai yang berpendapat hanya mereka yang mahir sahaja mampu menghasilkan sambal hitam ini. Masakan dan penyediaan untuk membuat sambal ini juga sebenarnya amat mudah dan cepat seperti membuat sambal lain.
Kita Imbau masa lampau zaman orang tua dulu kala bagi sambal hitam ialah dari segi ketahanan makanan itu sendiri, semua orang maklum pada zaman itu belum wujud lagi peti sejuk bagi untuk mereka menyimpan makanan dan masakan mereka, belimbing buluh yang sudah direbus bersama garam hingga berwarna coklat jadi awet untuk senang disimpan dalam bekas menjadi seperti perkasam serta tahan agak lama dan mudah untuk dimasak. Bila waktu yang sesuai untuk dimasak sahaja tinggal ambil sahaja belimbing buluh yang sudah berwarna hitam itu jadilah masakan sambal hitam Pahang yang hebat dan pedas, masam, masin serta cukup rasa dan yang penting ia sangat sedap.




PUDING RAJA

Puding Raja adalah hidangan tradisional Melayu Pahang yang diambil sebagai makanan pembuka atau pencuci mulut dan mudah dibuat. Di negeri Pahang, makanan istimewa ini (kadang-kadang juga dikenali sebagai "Puding DiRaja") boleh didapati di beberapa restoran dan gerai makanan di bandar diraja Pekan dan juga restoran-restoran terpilih di Kuantan. Makanan pembuka kegemaran atau pencuci mulut yang diambil oleh orang tempatan dengan teh petang mereka, masakan kalori ini juga biasanya disajikan semasa majlis perkahwinan dan perayaan tradisional Melayu.



KUIH BADAK KUBANG

Kuih ini juga tidak terdapat di tempat lain tetapi mungkin tidak sama rasanya dengan kuih yang terdapat di tempat lain tetapi tidak sama rasa dengan kuih yang di buat di seberang Chenor.Kuih yang berbentuk bulat menggunakan tepung pulut ,dan tepung pulut hitam,ada rinti kelapa di dalam dan berkuah santan kelapa yang berlemak dan masin,kuih ini juga sangat sedap apabila di makan waktu ia sedangpanas-panas.Ia seakan-akan kuih koci ataupun kuih anak dara sebilik,tetapi yang membezakan cuma ia berada di atas daun pisang yang telah di potong bulat dan di letakkan di atas pinggan logam dan di kukus sehingga masak.



KUIH DODOL KUKUS

Kuih ini juga amat popular di Chenor,kuih ini amat ringkas untukmembuatnya.Kuih ini di buat menggunakan tepung pulutdan gula merah,ia seakan-akan membuat dodol ,tetapi yang membezakan ialah cara memasaknya,ia di masak menggunakan kukus dan tidaklah dikacau seperti dodol.Apabila masak,ia akan menjadi liat seperti dodol,rasanya juga sedap.Dan di atas kuih ini akan di letakkan tahi minyak yang menambahkan lagi selera bagi pengemar kuih tradisi.



TARIAN PIRING

Tarian Piring Kuala Tekal telah lama bertapak di Kuala Tekal. Kewujudannya dipercayai dibawa bersama rombongan Sultan Pahang dari Pagar Ruyung Indonesia semasa pembukaan kawasan tersebut pada masa dahulu (tokoh tidak dapat mengingati secara jelas kerana dalam keadaan uzur). Menurut Encik Shaari atau lebih dikenali dengan nama Pak Ngah Ghie, beliau mula menari Tarian Piring ini pada umur 15 tahun sehingga beliau mendirikan rumahtangga dan terus menurunkan ilmu menari Tarian Piring kepada anak saudara beliau. Tarian Piring ini pada masa dahulu akan dimulakan dengan persembahan silat terlebih dahulu dan setelah selesai baru Tarian Piring ini ditarikan oleh penari yang sama. Kerana itu kita dapat melihat ada unsur-unsur seni silat di dalam setiap pergerakan tarian tersebut. Pak Ngah Ghie berkata, tiada syarat atau prasyarat berkaitan jumlah penari yang dibenarkan mahupun tempat persembahan bakal diadakan. Dahulu, persembahan silat ini biasa diadakan di gelanggang silat, di majlis-majlis perkahwinan dan untuk majlis yang dihadiri oleh orang-orang kenamaan dan masih diamalkan sehingga ke hari ini. Alat muzik yang digunakan masa persembahan piring terdiri daripada Rebana Ibu, Gong Anak dan Gendang Silat. Untuk menambahkan lagi kemerduan muzik, cincin yang diperbuat daripada besi atau timah akan dipakaikan pada hujung jari telunjuk atau jari hantu setiap penari. Cincin ini akan diketukkan di bawah piring sewaktu menari mengikut rentak muzik utama. Persembahan akan dimulakan dengan mengesot selangkah ke hadapan dan angkat sembah dalam keadaan duduk di atas tumit dan berdiri sedikit demi sedikit. Untuk mengakhiri persembahan, penari akan kembali ke posisi asal, piring pula akan diletakkan ke kiri dan kanan badan, angkat sembah dan mengesot ke belakang sebelum bangun. Busana yang digunakan ketika membuat persembahan ini ialah baju Melayu lengkap bersampin, bertanjak (tanjak tiga segi) dan para penari wanita pula dibenarkan untuk memakai tudung.





No comments:

Post a Comment